V usneseních 14. schůze Rady města Třince konané dne 27. 3. 2023 jsme se dočetli zajímavé informace.

Vize komunikace města prostřednictvím mobilní aplikace

V usnesení č. 2023/357 rada schválila dokument „Vize komunikace města prostřednictvím mobilní aplikace“. A stanovila následující priority:

• rozvíjet mobilní aplikaci jako nový a důležitý kanál komunikace a interakce s občany
  • využívat mobilní aplikaci jako komunikační kanál
  • začlenit mobilní aplikaci do plánu krizové komunikace
  • reagovat na podněty občanů podaných skrz mobilní aplikaci
  • ulehčovat a rozvíjet dostupnost digitálních služeb magistrátu prostřednictvím mobilní aplikace
  • jednou za 12 měsíců probrat data používanosti aplikace a schválit případná vylepšení, navržená odborem informatiky MMT.

Vnímáme tento posun velmi pozitivně. Již na posledním zasedání Zastupitelstva města, konaného dne 28. února, paní primátorka zmínila, že na příštím dubnovém zasedání (25. dubna) bude prezentována mobilní aplikace Třinec v mobilu. Očekáváme tedy její brzké spuštění a velmi rádi ji vyzkoušíme a věcně zhodnotíme.

Rada města mimo jiné uložila inspektoru pořádku nastavit procesy tak, aby byly podněty z aplikace pravidelně a včas vyřizovány. Zdá se tedy, že můžeme očekávat větší komfort při ohlašování závad a problémů, kdy pomocí aplikace třeba snadno vyfotíme problém a odešleme inspektoru pořádku k promptnímu vyřešení.

Aktualizováno: Město dne 3. dubna aplikaci spustilo. Více informací naleznete zde https://www.trinecko.cz/mesto-spustilo-novou-aplikaci-trinec-v-mobilu/d-54813

bullet

Rozvoj komunikace s občany prostřednictvím portálu fajnytrinec.cz

V usnesení č. 2023/358 vzala Rada města na vědomí dokument „Rozvoj komunikace s občany prostřednictvím portálu fajnytrinec.cz“. A uložila následující úkoly:

• tajemnici Magistrátu města Třince vytvořit metodiku podávání podnětů občanů prostřednictvím fajnytrinec.cz v souladu s dokumentem „Rozvoj komunikace s občany prostřednictvím portálu fajnytrinec.cz“

• odboru informatiky prověřit finanční náročnost a možnost rozšíření portálu o následující služby:
    • Podmínění hlasování emailem (do budoucna identita občana s vazbou na Třinec)
    • Řazení podnětů dle data podání a dle hlasů?
    • Umožnění diskuse a hlasování i u strategických projektů města.
    • Zobrazení aktuální fáze projektu přímo na detailu pod popisem projektu.
    • Zobrazit všechny projekty bez rozbalování (na jedné stránce).
    • Zobrazení hlasování již na výpisu projektů a návrhů.

Chováme naději, že sledujeme další krůčky magistrátu směrem rozvoji participace s občany města. V současné době portál fajnytrinec.cz podle nás působí pouze jako jakási sběrna podnětů a v jistém ohledu jako další z mnoha nástěnek prezentující práci magistrátu. Důležitý prvek participace zde postrádáme a občan nemá příliš potřebu se na tento portál vracet.

Fajny trinec mapka
fajnytrinec.cz

pirati ikona

Parkoviště nad nemocnicí na Sosně

Rada města usnesením č. 2023/384 rozhodla zveřejnit záměr města bezúplatně převést do vlastnictví Moravskoslezského kraje, se sídlem v Ostravě, 28. října 2771/117, PSČ 702 00, IČO 70890692 stavbu parkoviště včetně schodiště na pozemku parc. č. 586/2 v k. ú. Dolní Líštná a obci Třinec.

Jedná se o pozemek parkoviště nad nemocnicí na Sosně. Zeptali jsme se na bližší informace, jaké jsou plány v souvislosti s tímto převodem. Nabízí se otázka, zda není záměrem převodu umožnit kraji zrealizovat a na své náklady zafinancovat rekonstrukci, případné rozšíření tohoto parkoviště, neboť tento i přilehlý pozemek 586/1 patří právě kraji.

Aktualizováno: Záměr byl zveřejněn na vývěsce města a podle našich informací bude předmětem jednoho bodu nadcházejícího zasedání zastupitelstva (25. dubna v 13h), kde se dozvíme více o důvodech tohoto záměru.

Parking nad nemocnici
Stavba parkoviště a schody, které jsou předmětem převodu.

pirati ikona

Parkoviště na ul. Dukelská

Ano, už je to na spadnutí a brzy se obyvatelé v okolí ul. Dukelská dočkají dlouho vysněného parkoviště před domem Dukelská 671-771.

V usneseních Rady města jsme zachytili mj. usnesení č. 2023/361, kterým rada rozhodla

• uzavřít v rámci připravované stavby „Parkoviště ul. Dukelská, Třinec od čp. 761 - 771“ Dohodu o činnosti a umístění stavby v ochranném pásmu vodního díla č. 18131 (2023/02/043/Du) se společností Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s., se sídlem v Ostravě, 28. října 1235/169, Ostrava – Mariánské Hory, PSČ 709 00, IČO 45193665, ve znění návrhu předloženého prostřednictvím přílohy č. 1 přednesu,
  • uzavřít v rámci připravované stavby „Parkoviště ul. Dukelská, Třinec od čp. 761 - 771“ Dohodu o činnosti a umístění stavby v ochranném pásmu vodního díla č. 18132 (2023/02/044/Du) se společností Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s., se sídlem v Ostravě, 28. října 1235/169, Ostrava – Mariánské Hory, PSČ 709 00, IČO 45193665, ve znění návrhu předloženého prostřednictvím přílohy č. 2 přednesu.
Parking Dukelská

bullet